Buienradar

Hoe gebruik je deze buienradar?

De buienradar toont de beweging van wolken over België en Nederland in de komende drie uur.
Waar wolken zijn, valt vrij eenvoudig te voorspellen waar in het komende uur regen kan vallen.

Ook de kleur is belangrijk. Rode zones betekenen zware regenval of onweer. In blauwe zones valt lichte motregen. Witte zones zijn geen regenwolken!

Bewegen er geen regenwolken in de richting van jouw locatie, dan valt er in het komende uur ook geen regen!

Weetjes over wolken

Hoe worden wolken gevormd?

Als de zon hard schijnt, verdampt water. Water kan verdampen uit vijvers, beken en natte weiden, maar natuurlijk voornamelijk uit zeeën en oceanen.

De waterdamp is op dat moment nog niet te zien, het is gewoon nog warme lucht. Tijdens het opstijgen komt de warme waterdamp in aanraking met de koudere bovenlucht. Vanaf een bepaalde hoogte is de waterdamp zo hard afgekoeld, dat het water condenseert en kleine druppeltjes van gemiddeld 0,02 millimeter vormt. Die zijn te licht om te vallen, dus vormen ze wolken. Vanaf dat moment kun je de wolken eindelijk pas zien.

Op welke hoogte wolken gevormd worden, dat is afhankelijk van de plaats en de omgevingstemperaturen, maar het is ongeveer op 500 meter.

Waarom hebben wolken van die gekke vormen?

Wolken kunnen allerlei vormen aannemen. De vorm verandert door de verschillende krachten die op wolken inwerken, zoals wind, opstijgende lucht, luchtdruk en stofdeeltjes in de lucht.

Wat we in België jammer genoeg het meeste zien, is een grijze massa van enkele meters tot kilometers dik. Die grijze lucht is dus niets anders dan een homogene wolkenmassa. Als je het vliegtuig neemt, kun je het beter zien, want dan vlieg je boven dat wolkenlandschap!

Witte, pluizige wolkjes zijn natuurlijk het mooist. Vaak kun je er dieren in herkennen. Blauwe hemels zijn natuurlijk leuk om te zien, maar als je graag fotografeert, zijn foto’s met wolken vaak zelfs nog mooier! Het geeft je foto een andere sfeer, bovendien reflecteren de wolken het licht, wat mooi uitkomt op je foto. Hier kun je foto’s bewerken en printen.

Waarom zijn wolken soms wit, soms grijs en soms zelfs zwart?

Een wolk met kleine druppeltjes is wit. Als de wolk nog verder afkoelt, komen de kleine druppeltjes dichter bij elkaar en voegen ze zich samen tot grote druppels. Een wolk met grote druppels is grijs of zelfs zwart. Dat komt omdat door de grote dichtheid van de regendruppels de zon er niet meer door kan schijnen.

Zie je zwarte wolken, dan gaat het vrijwel zeker beginnen regenen. De druppels zijn dan zo groot, dat de wind niet meer genoeg kracht heeft om ze in de lucht te houden. De druppels vallen omlaag en beneden voelen we de regen.

Waarom regent het in België zo vaak?

België ligt in een klimaatzone met overwegend westenwind. Die wind komt van over de oceaan, waar door verdamping van het zeewater veel wolken gevormd zijn. Terwijl de wolken door het Belgische luchtruim drijven, koelen ze af. Veel wolken betekent dus ook veel kans op regen.

Waarom valt regen altijd schuin?

Heb je er al op gelet? Regen valt altijd schuin! Waarom? Heel simpel, het komt door de wind.

Regen valt bijna nooit loodrecht naar beneden. Regendruppels zijn namelijk zo licht, dat de minste horizontale kracht (wind) ze van hun verticale baan (door de zwaartekracht) kan afbrengen.

Wat is buienradar?

Buienradar is een website die weersvoorspellingen doet voor korte en lange termijn. Op satellietbeelden zie je heel nauwkeurig de locatie van wolken, regenwolken en/of onweerswolken die over het land trekken.

Vlak voor je vertrekt kun je even naar de buienradar kijken, dan zie je meteen of het gaat regenen of niet!